Skip to main content

FAQ

Här hittar du svar på vanliga frågor om projekt, stipendier, bidrag och kunskap om goda kostvanor. Vi tar även upp praktiska frågor kring ansökningsprocessen. Hittar du inte svaret på din fråga? Kontakta oss gärna!

Allmänt om projekt

Vad är egentligen ett projekt?

Svar: Det går att beskriva ett projekt som en tillfällig satsning eller aktivitet, som man genomför för att uppnå ett speciellt mål. Ett projekt skiljer sig från en organisations eller förenings ordinarie verksamhet, eftersom ett projekt pågår inom en begränsad tidsperiod.

Observera att stipendier och bidrag inte beviljas för projekt som redan är startade.

Exempel på projekt kan vara att:

utveckla nya träningsmetoder som inbegriper kost.

utveckla en kostapp för ungdomar.

anordna en temadag i skolan med inriktning kost.

lära ungdomar om samband mellan kost och prestation inom idrott.

lära ungdomar att laga hälsofrämjande mellanmål, och varför mellanmål är viktigt för att kunna hålla en jämn energinivå över dagen.

lära ungdomar om vilka födoämnen som är viktigt att få i sig med kosten.

att utveckla kostscheman för idrottande ungdomar.

Hur planerar man och genomför ett projekt?

Det beror på vad det är för sorts projekt. Det finns väl beskrivet på nätet vad man ska tänka på när man ska planera och genomföra ett projekt. En traditionell projektmodell innefattar följande:

– Idé: Ta fram en idé som är anpassad efter målgruppen.

– Förstudie: Gör en grovplanering för att se om projektet är genomförbart. Undersök om kostnader står i relation till budget. Vilka resurser behöver ni: lokaler, material?

– Planering: Välj hur projektet ska genomföras. Definiera vilka arbetsuppgifter som finns. Ta fram en plan för hur och när arbetsuppgifter ska utföras så att projektmålet uppnås inom avsatt tid.

– Genomförande: Ett projekt kan genomföras vid ett enda tillfälle eller ha flera delar som genomförs vid flera tillfällen.

– Effekt: Hur väl har projektets ändamål blivit uppfyllt?

Behöver ett projekt vara nydanande och stort för att det ska bli beviljat medel?

Nej. Projekt kan se väldigt olika ut. Ett projekt kan vara en aktivitet som man genomför vid ett enda tillfälle. Ett projekt kan också vara mer omfattande och ta längre tid att genomföra. Det viktiga är att kunskapsdelen framgår tydligt.

Kan vi kontakta er för att diskutera en projektidé?

Det går utmärkt. Hör av er till stiftelsen via kontaktformuläret här, eller kontakta stiftelsens ordförande Barbro Hedenström, barbro@koststipendier.se

Stipendiemedel och bidrag

Kan vi använda stipendiemedel som blir över till ett senare, nytt projekt?

Nej. Stipendiemedel ska användas under den tid som det projekt ni har blivit beviljade bidrag för pågår, och endast till sådant som framgår av er projektplan och budget. Pengar som blir över ska ni betala tillbaka – de kan inte sparas för att använda till framtida projekt.

Kan vi få bidrag för den mat vi vill servera på ett läger?

Vi kan ibland ge bidrag för mat som serveras på läger, tävlingar etc, men det är viktigt att ni kan motivera sambandet mellan kunskap och den mat ni ska laga eller servera. Att i ansökan enbart skriva något i stil med ”vi kommer att servera en hälsosam och nyttig kost” räcker inte. Det måste vara beskrivet varför och på vilket sätt den är hälsosam, och det ska framgå vilka källor ni har konsulterat.

Kunskap om goda kostvanor

Vad är kunskap om goda kostvanor?

Exakt hur kunskapen ska se ut beror helt på projektets art och målgrupp. Ett projekt som vänder sig till hårt tränande fotbollsungdomar, ett projekt som vänder sig till ungdomar med ätstörningar och ett projekt som vänder sig till de yngsta, kanske i en lekfull och fantasieggande form, kommer alla att leverera olika slags kunskap. Gemensamt är att de på något sätt ger svar på några av nedanstående frågor:

– Vad ska man äta?

– Varför ska man äta?

– När ska man äta?

– Hur ska man äta?

Hur vet vi om den kunskap om goda kostvanor vi hänvisar till är relevant?

Kunskapen ska vara korrekt och väl underbyggd, och ha förankring i forskning, av kunniga på kostområdet, i litteratur eller tillförlitliga källor på nätet. Den kunskap ni förmedlar ska ska vara anpassad till de ungdomar den är ämnad för, och fylla sin funktion i det projekt ni bedriver. Viktigt är att ungdomarna kan förstå och ta åt sig kunskapen – inte att kunskapen i sig är svår eller komplicerad.

Ansökningsprocessen

Om det är några oklarheter i ansökan, kommer ni att behandla den ändå, eller slänger ni den?

Om det är några oklarheter i ansökan kommer vi att höra av oss. Det bästa är självfallet att ni ställer era frågor till oss innan ni skickar in er ansökan.

Varför måste ansökan skickas in med vanlig post, när man kan mejla?

Det beror på att stiftelsen inte använder sig av digitala signaturer i ansökningsformuläret. Signaturen måste därför skickas in manuellt för att ansökan ska vara giltig. Genom att ÄVEN skicka in ansökan med epost har stiftelsen möjlighet att påbörja handläggningsärendet tidigare, varför hela ansökningsprocessen kan gå något snabbare.

Övrig frågor

Vilka organisationer och föreningar kan söka?

Organisationer och föreningar inom vitt skilda områden kan söka stipendier och bidrag. Nyckeln är att hitta projekt och aktiviter som innehåller en kunskapsdel om hälsofrämjande kostvanor riktat till i huvudsak ungdomar.

De förslag som nämns här nedan är främst områden inom föreningsverksamhet. Tänk på att organisationer inom exempelvis skola och forskning också kan söka. Läs mer mer om forskning och skola här.

Idrott – som fotboll, ishockey, handboll, friidrott, orientering, simning, gymnastik, schack, gaming med mera. Inom all idrott är kostvanor – vad man äter, när man äter och hur man äter – en viktig aspekt för att kunna prestera, och på ett hälsosamt sätt bygga upp sin kropp och sin mentala förmåga. 

Friluftsliv – exempelvis inom scoutrörelser, fiske- och jaktföreningar och seglarklubbar. 

Kultur – som teater, dans, balett, foto, film och många andra konstyttringar. Här kan man tänka sig att skapa föreställningar och utställningar med tema kost och kostvanor. 

Välgörenhet – Exempelvis organisationer som arbetar med socialt utsatta grupper.

Organisationer som är verksamma inom området hälsa.

Matlagning och trädgård/odling